> Nasi lemak adalah hidangan yang dijual di
Malaysia, Brunei, Singapura, dan Thailand Selatan. Di Kuala Lumpur, hal itu
disebut hidangan kebangsaan, warisan kebangsaan Malaysia. Hal ini tidak menjadi
bingung dengan Nasi Dagang dijual di pantai timur Malaysia atau Terengganu dan
Kelantan walaupun kedua-dua pinggan boleh biasanya dijumpai dijual berdampingan
untuk sarapan. Namun, kerana fleksibiliti yang Nasi lemak di dapat dilayani
dalam berbagai perilaku, sekarang disajikan dan dimakan setiap saat sepanjang
hari. Ada hidangan sejenis di Indonesia disebut nasi Uduk.
> Secara tradisional, ini
datang sebagai sepiring makanan dibungkus daun pisang, dengan hirisan timun,
teri kering kecil (ikan bilis), kacang goreng, telur rebus, dan panas pedas sos
(sambal) pada intinya. Sebagai makanan yang lebih substansial, nasi lemak juga
boleh datang dengan pelbagai menyertai lain seperti ayam, cumi-cumi, kerang,
aduk goreng convolvulus air (kangkung), sayur-sayuran acar (achar), daging
lembu rendang (daging lembu rebus dalam air kelapa dan rempah-rempah) atau paru
(paru-paru lembu). Secara tradisional kebanyakan iringan yang pedas di alam.
> Nasi lemak secara meluas
dimakan di Malaysia, bahkan sebagai hidangan disajikan di sekolah-sekolah
Malaysia. Nasi lemak adalah hidangan sarapan biasa, pagi-pagi dijual di warung
pinggir jalan di Malaysia, di mana ia sering dijual dibungkus dalam surat khabar,
kertas coklat, atau daun pisang. Namun, ada restoran yang menyajikannya di atas
piring sebagai makan siang atau malam hari, sehingga memungkinkan untuk
hidangan yang akan dimakan sepanjang hari. Nasi lemak kukus yang bermaksud
lemak nasi panas adalah nama lain yang diberikan kepada nasi lemak yang
dihidangkan dengan nasi panas.
Bahan-bahan:
Beras:
--Susu kelapa
--2 cawan beras
--3 daun pandan
--Garam secukupnya
--1 tin kecil santan(ukuran 5,6 oz)
--Beberapa air Tamarind juice:
--1 cawan air
--Asam pulp(saiz bola ping pong
kecil)
Sambal ikan bilis:
--½ bawang merah
--1 cawan ikan bilis( teri kering)
--1 siung bawang putih
--4 siung bawang merah
--10 cabe kering
--1 sudu teh belacan( pasta udang)
--¼ sdt garam
--1 sudu makan gula
Bahan-bahan lain:
--2 telur rebus(potong setengah)
--3 ikan kecil (sardine atau berbau
ikan)
--1 kecil mentimun ( dipotong dan kemudian empat)
--1 kecil mentimun ( dipotong dan kemudian empat)
Cara-cara membuatnya:
Cuci dan tariskan nasi.Tambahkan
santan,sedikit garam dan air.
Tambah daun pandan ke beras dan
memasak nasi.
Bilas kering teri dan mengalirkan
air.
Goreng teri sehingga mereka
berpaling coklat muda dan sisihkan.
Tumbuk pasta udang bersama-sama
dengan bawang merah,bawang putih,cili kering dan buang bijinya dengan mortar
dan alu. Anda juga boleh menggiling dengan food prossesor.
Iris bawang merah ke dalam cincin.
Rendam bubur asid dalam air selama 15 minit.
Memerah asam terus menerus untuk
mengekstrak rasa ke dalam air.
Tiriskan pulp dan menyimpan jus
asam.
Panaskan minyak dalam periuk dan
tumis bumbu yang sudah dihalus kan sampai harum.
Tambah di onion ring.
Tambah just asam,garam dan gula
Didihkan dengan api kecil sampai sos mengental.Sisihkan.
Bersihkan ikan kecil,potong separuh
dan musim dengan garam.
Goreng hingga warna keemasan.
Potong timun menjadi hirisan dan
kemudian empat menjadi empat bahagian kecil.
Angat nasi santan dikukus dan tuangkan beberapa sambal
ikan bilis di atas beras.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar